Kanada on liittovaltio, ja maan lounaisnurkassa olevan osavaltion nimi on Brittiläinen Kolumbia. Sen pääkaupunki on osavaltion etelärajalla sijaitseva Victoria. Siitä pohjoiseen sijaitsee Vancouver, jota mainostetaan koko Kanadan kauneimpana kaupunkina. Matkani aikana yritin selvitellä, mistä tuo nimi ("Brittiläinen Kolumbia", "British Columbia") tulee. Lopulta tulimme tulokseen että "Brittiläinen" viittaa sateisiin (joita on paljon), ja "Kolumbia" kertoo brittien huonosta maantiedosta.
Vancouverissa arvioidaan asuvan noin 2,2 miljoonaa asukasta.
Kaupunki leviää tasangolle, joka lännessä ja etelässä rajoittuu mereen,
pohjoisessa Rannikkovuoriin (Coastal Mountains).
Ensikertaa esikaupunkien läpi keskustaan päin ajaessa jäi vaikutelma pikkukaupungista yksi
ja kaksikerroksisine pikkutaloineen.
Mutta kun myöhemmin katsoin kaupunkia pohjoisen vuorilta, ymmärsin sen valtavan koon.
Koko tasanko on ruutukaava-aluetta, viivasuorine ja kymmenien kilometrien pituisine katuineen ja teineen.
Keskikaupunki pilvenpiirtäjineen on vain pikkuinen niemeke tuon tasangon pohjoisreunalla.
Itse asiassa tasangolla on useampi kaupunki, mutta ne ovat kasvaneet toisiinsa kiinni niin,
ettei niiden erottelu tässä ole tarpeen.
Kuten sanottu, Vancouver on meren rannalla ja alavalla maalla. Tasangolla korkeimmat kohdat nousevat muutaman kymmenen metriä meren pinnasta. Myös keskikaupungin poikki niemen suuntaisesti kulkee parikymmentä metriä korkea harjanne.
Kaupungissa (ilmeisesti koko Brittiläisessä Kolumbiassa?) on kaksi virallista kieltä: enklanti ja ranska. Kaikki "viralliset" tekstit (kuten esimerkiksi katujen nimet ja bussien aikataulut) löytyvät molemmilla kielillä.
Vancouverin länsipuolella, merenlahden takana, on Vancouverin Saari (Vancouver Island). Korkeammilta paikoilta Vancouverista katsottuna tuon saaren vuoristo erottuu selvästi horisontista. Saarelle pääsee kuulemma lautalla Vancouverista. Vie puolitoista tuntia suunta. Kulkee pienten saarien välissä, kuulemma upeita maisemia. Oletan lautan lähtevän keskustan pohjoisrannan satamista, esim. Coal Harbourista.
Pohjoispuolen horisonttia hallitsee Rannikkovuoristo. Suoraan keskustan pohjoispuolella on Grouse Mountain, joka korkeimmillaan nousee 1'211 metriin. Ainakin huhtikuun alussa vuorten huiput olivat valkoisia.
Hiihtokeskuksista kuulemma tärkein on Whistler.
Se sijaitsee 120 kilometriä Vancouverista pohjoiseen.
Lähempääkin laskettelupaikkoja löytyy, esimerkiksi tuolta Grouse Mountainilta.
Etelässä on Yhdysvallat ja Washingtonin osavaltio. Seattleen on parin tunnin ajomatka rannikkoa pitkin kulkevaa valtatietä pitkin. Yhdysvaltain puolella tien numero on 5, Kanadassa numerona 99 kulkee aivan Vancouverin keskustaan.
Matkaviikollani Vancouverissa oli kevättä. Ei erityisen lämmintä, mutta puihin on alkanut ilmestyä lehtiä. Kesäaikaan siirryttiin tuloviikonvaihteessa, eli viikkoa myöhemmin kuin Euroopassa. Aikaero Suomen ja Vancouverin välillä on kymmenen tuntia (kun molemmissa on kesäaika tai normaaliaika), eli kun Suomessa on maanantaina aamulla klo 7, Vancouverissa on sunnuntai-ilta ja kello on 21. Tai toisin päin, kun Vancouverissa on aamu klo 7, eikä työpäivä vielä ole alkanut, on Suomessa kello 5 iltapäivällä ja ihmiset lähteneet töistä jo kotiin.