Baltian mereltä Suomenlahdelle käännyttäessä lämpötila laski taas nopeasti. Hangossa klo 18:30.
Pääsin laivasta lähes viimeisenä, mutta Hangosta eteenpäin olikin tiellä pelkkiä rekkoja. Lienee kaikki henkilöautot jääneet tulliin jonottamaan.
Lämpötila luokkaa 10 tai vähemmän, ja se tuntui todella kylmältä. Kaikki lämpövarusteet päällä.
Moottoritiellä Paimion kohdalla sattui sellainenkin kummajainen, että autot jäävät 120 km/h nopeudessa vasemmalle kaistalle vaikka minä olen perässä kiinni. Valoa sai vilkutella pitkään, ennen kuin alkoi hissukseen ja hiukan pahastuneen oloisesti valua oikealle kaistalle. Tuollaista ei tapahtunut missään muussa maassa koko matkan aikana.
Turkuun tullessa aurinko helottaa suoraan silmiin, ja kaupungin yllä näkyy leijailevan kuumailmapallo. Kaikki oli muuten täydellistä, lämpöä vain olisi saanut olla noin 10 astetta enemmän. Kotona juuri puoli yhdeksäksi. Vain yksi kukka kuivunut vajaan kahden viikon aikana.
Päivällä lautalla ollessa alkoi kaivaa tunne, että tämä pyörämatkailuhan on hauskaa. Ajatukset siirtyivät väkisin seuraavan matkan suunnitteluun, ja kyselin toisilta pyöräilijöiltä kokemuksia Baltiasta. Mielenkiintoisia vaihtoehtoja on ainakin ajaa Sodankylän filmifestivaaleille (junalla pohjoiseen, pyörällä Norjan kautta takaisin etelään), ja muutaman päivän kierros Balttiaan. Puolasta varoittelivat kaikki, paikalliset kuulemma ovat epäystävällisiä.
Tällä matkalla jäi Balkanin maat käymättä, kun eksyin perjantaina Italiassa suoraan etelään. Minulla ei ollut mitään suunnitelmaa, vaan ajoin sattuman ohjailemana. En myöskään tiennyt, josko Balkanilla olisi tarvittu jotain papereita, joten en erikseen sinnepäin lähtenyt ajamaan. Halusin nähdä Alppien länsiosat, joten jätin idän käymättä. No, Genovan liikennejärjestelyistä johtuen en nähnyt myöskään länttä, joten kai sielläkin pitää vielä käydä.
Nykyisistä varusteista pitäisi pari asiaa saada paranneltua. Niskan kipeytyminen pitkässä ajossa tuli jo käytyä läpi. Toinen on matkatavaroiden lukittavuus. Nyt piti ensin hakea hotelli, viedä tavarat sisään, vaihtaa kevyempää päälle, ja vasta sitten voi lähteä kaupungille kävelemään. Takalaukku on lukittava, mutta se oli koko ajan täynnä. Joten mukana piti aina raahata kulloisenkin ajopuvun lisäksi tankkilaukku sekä kypärä. Tankkilaukkua ei ole suunniteltu kaupungilla kädessä kannettavaksi, ja magneetteineen se tyhjänäkin painaa puolentoista kiloa.
Kypärän jättäminen pyörän viereen pelkällä hihnalla kiinnitettynä ei sekään ole houkutteleva vaihtoehto. Vaijerilukko voisi auttaa.
Jos hankkisi lukittavat sivulaukut, olisi tilaongelma ratkaistu. Mutta ajo-ominaisuuksia pitkillä siirtymillä ne eivät paranna laisinkaan.
Kommunikaattorilla oli tarkoitus katsella sääennusteita.
Ensin yritin WAP:lla, mutta ennusteet osoittautuivat aika epäluotettaviksi.
Sitten yritin tekstiviesteillä (16161, Radiolinja), mutta yhtä huono tulos.
Luvattiin sadetta kaikkialle, vaikka oikeasti aurinko paistoi ainakin siellä missä itse olin.
Totesin siis suomalaisten sääpalvelujen antavan luotettavia sääennusteita, mutta vain Suomen lähialueille.
Jo Keski-Eurooppa on niin kaukana, että suomalaiset palvelut voi unohtaa.
Myös Internet toimi, mutta 9,6 kbps nopeus ei houkutellut sen käyttämiseen.
Pari kertaa yritin lukea uutisia Suomesta, mutta pian luovuin koko hommasta.
Olinhan lomalla! Niinpä lopulta tyydyin ennustusten suhteen seuraamaan BBC World:iä ja CNN:ää televisiosta.
Ja tietenkin se paras lähialueen ennustaja: risteykseen pysähtyessä katson taivaalle, ja laitan vilkun sille puolelle jossa näyttää kirkkaammalta.
Tasatilanteessa katson, missä näkyy mielenkiintoisempia mäkiteitä.
Ja jos ei vieläkään tule eroa, ajan suoraan.
Pohjois-Italiassa vappuviikonvaihteen viettoon matkustelevat saksalaiset moottoripyöräilijät kuuntelivat kateellisina suunnitelmiani päivän ajosuunnista ("Keine Ahnung!" )
Kommunikaattorin puolustukseksi sanottakoon, että sähköpostin lukeminen ja lähettäminen sillä onnistuu paljon vaivattomammin kuin esim. kannettavalla kompuutterilla. Puhumattakaan kuinka paljon helpompi tuon puhelimen mukana raahaaminen on kannettavaan tietokoneeseen verrattuna, ainakin jos matkustaa moottoripyörällä. Lisäksi kännykkä toimi kaikesta käytöstä huolimatta Lindausta Lechiin (viisi päivää) ilman latausta!
Matkalla hajonnutta: Wuppertalissa tiputin kypärän katuun, kun yritin lykätä pyörää bensapumpulta pihan reunaan.
Laitoin kypärän peilin päälle ja läksin ykkösellä eteenpäin.
No, siitähän se otti ja tipahti, vierähti sivuun sormilta ulottumattomiin, pyöri poikki koko leveän päällystetyn pihan, poikki viereisen kadun, väisti paria autoa, mäkeä edelleen alas ja lopulta pysähtyi kauniisti keskelle päätietä.
Visiirin tuli pahan näköisiä naarmuja, mutta (tunnelinäöstäni johtuen?) eivät ole näkökentässä.
Joten ei mitään ongelmaa.
(tunnelinäöstä puheen ollen: matkan aikana ei näkynyt ainuttakaan saksanhirveä tai mitään muutakaan tielle tunkijaa.
Toisaalta, en sellaisia ole Suomessakaan nähnyt.
Viime kesänä ajon jälkeen kaverit puhui että "oli muuten iso se yksi niistä hirvistä kun möllötti siinä pysäkin kohdalla!", johon minä että "hirvi? missä?"
Ajo on mukavamman tuntuista kun ei tiedosta vaaroja
Sitten perjantaina kun tulen kotiin, parkkeeraan pyörän pihalle ja muistan vielä laittaa jalkatuen ennen kuin vahingossa vielä kaadan koko pyörän, totean että kävipä hyvin kun ei matkalla hajonnut mitään, ei ainuttakaan naarmua pyörässä, nousen ylös, avaan kypärän visiirin, ja RayBanit kolahtaa suoraan asfaltille. Toinen hankain ja nenätyyny rikki.
Pyörässä ei ollut ongelmia. Vain tuo tiistainen tehon häviäminen, jonka syyt lopulta jäi hiukan epäselviksi. Öljyä pyörä söi kun ajoi yli 140 km/h. Matkan aikana yhteensä reilu litra. Alle mainitun nopeuden ajettaessa pyörä ei syö öljyä ollenkaan.